Mijn favorieten

Nieuws

 

Onafhankelijk en betrouwbaar!

1914. De overgrootvader van Frans Groeneveld begon met veel enthousiasme een makelaarskantoor. Inmiddels is Groeneveld Makelaars met meer dan honderd jaar ervaring een onafhankelijke en betrouwbare partner bij het taxeren, kopen, verkopen en verhuren van huizen in Gorinchem en omstreken!


 
 
“Grootvader Gorter was een handelsman in hart en nieren.” Frans en Jan Groeneveld wijzen op een advertentie van 3 mei 1914 in de Nieuwe Gorinchemse Courant. Daarin staat dat het makelaarskantoor van A.J. Gorter,
voorlopig gevestigd aan de Haarstraat, zich onder andere belast met de
aan- en verkoop, de in- en verhuur van onroerende goederen, het plaatsen
en bezorgen van gelden op hypotheek, het sluiten van assurantiën, het innen van schuldvorderingen, het deponeren van handels- en fabrieksmerken, het verstrekken van handelsinformatie en advisering over bijvoorbeeld belastingwetten. De vader van Jans moeder had weliswaar notarieel recht gestudeerd maar had er helemaal geen zin in om notaris te worden. Alles wat met onroerend en roerend goed te maken had, verkocht hij. Er waren immers te weinig koophuizen én de mensen verkochten hun huizen vaak onderhands.

Vrij spel
Op een oude foto oogt Gorter als een vrolijke man die genoot van het leven. Hij had er ook daadwerkelijk plezier in om bij mensen aan huis te komen en voor hen allerlei zaken te regelen. Verhuur van woningen kwam vaak voor. Een advertentie van 12 juni 1914 zegt: Te huur een woning met stukje grond in Arkel, aan de Straatweg bij de Suikerfabriek, voor 2,25 gulden. Inlichtingen: Woningbureau van A.J. Gorter. Blijkens een advertentie uit 1919 verkocht Gorter ‘uit de hand’ een herenhuis nabij de Kanselpoort, een burgerwoonhuis aan de Krommenhoek, een woon- en winkelhuis aan de Langedijk en een woonhuisje aan de Kalkhaven. De prijzen waren zeer aantrekkelijk. Zo stond een huis aan de Kortendijk te koop voor 3800 gulden en een huis aan de Dalemstraat voor 2200 gulden. Ook landerijen en boerderijen uit de omgeving werden door hem verkocht of geveild. “Hij was de enige makelaar, dus mijn grootvader kon zich vrij bewegen op de regionale markt. Van concurrentie was geen sprake”, verklaart Jan Groeneveld.

Oorlog
In een paar jaar tijd verhuisde het makelaarskantoor van de Haarstraat  naar Achter de Kerk en daarna de Molenstraat. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog vestigde Gorter zich aan de Oude Vischmarkt 10. Schoonzoon Cees Groeneveld kwam in de zaak  en samen werkten ze verder onder de naam VOF Gorter Groeneveld. Van makelaardij kwam in de oorlog niet veel terecht, de inkomsten kwamen in hoofdzaak uit administraties. Na de oorlog werd Cees Groeneveld door het Bureau Roerende Goederen van Vijanden en Landverraders zelfs aangesteld als taxateur van roerende goederen van NSB’ers in Gorinchem en omliggende gemeenten.
De wederopbouw betekende nieuwe drukte op de woningmarkt. Nog steeds veel huur en verhuur, maar van lieverlee ook meer koop en verkoop, al dan niet via veilingen. Jan Groeneveld, vanaf 1965 makelaar en taxateur, zat bovendien in een taxatiecommissie van Rijkswaterstaat in verband met de aankoop van gronden voor de knooppunten Gorinchem, Vianen en Deil. “We waren nog steeds de enige makelaar. Iedereen die bemiddeling wilde of een taxatie nodig had, kwam bij ons. We hebben unieke kennis van de regio.”

Innovatief kantoor
Groeneveld floreerde; assurantiën werden af gestoten. De zaak verhuisde naar het huidige pand aan de Arkelstraat. Jan gaf in de jaren zeventig de eerste gestencilde woninggidsen uit, zonder foto’s en later met foto’s! Frans herinnert zich nog: “Zo’n woninggids hing ook bij de telefoon bij ons thuis. Als dan iemand belde voor informatie las ik als klein jochie gewoon op wat er in de gids stond. Dat ging toen anders dan nu.”        
Steeds meer bedrijven vestigden zich in Gorinchem. Veel mensen van buiten Gorinchem wilden hier gaan wonen. Jan: “Er werd veel nieuwbouw in de regio verkocht en er kwamen meer makelaars waarvan een aantal door mij is opgeleid.”
Door internet veranderde de presentatie van woningen. Het oude archief (kaartenbakken) vanaf de jaren zestig werd gedigitaliseerd. “We waren voorlopers met een presentatiezuil in de etalage en we gebruikten als eerste in Nederland plak-verkoopborden buiten op het raam.”

De  vierde generatie
In 2002 werd het makelaarskantoor aan Frans Groeneveld overgedragen. De herinneringen vermenigvuldigen zich. Jan en Frans denken zonder weemoed terug aan de zitkuilen, de bielzen in de tuin en de schrootjes aan de wand. De jaren tachtig kenmerkten zich door asbest, loden leidingen en plastic meubilair. Vroeger bestond een koopakte uit twee A4’tjes, inmiddels zijn dat er veel meer. “Veel nieuwbouwprojecten en bestaande woningen van woningcorporaties werden en worden door ons verkocht.”
De grootste verandering van de afgelopen jaren? “De komst van internet en sociale media. Vroeger had je als makelaarskantoor een winkelfunctie. Je hoorde geregeld het tikken tegen de ramen als mensen een huis aanwezen wat ze leuk vonden. Nu zijn we 24 uur per dag toegankelijk via onze website of telefonisch. Als een woning goed oogt, dan volgt er een bezichtiging. Het is echter niet meer voldoende om te etaleren. Onze kracht is dat we meer informatie kunnen geven dan wat mensen op internet lezen. We weten wat er lokaal speelt.”

Betrouwbaar
Honderd jaar Groeneveld Makelaars. Waarom is dit vak zo leuk? Jan en Frans: “Elke dag is anders. Zoveel mensen, zoveel meningen, zoveel huizen. We gaan graag met mensen om, kunnen goed luisteren en spelen daardoor goed in op de onderliggende wensen. Tegelijk is het een sport om een huis voor een goede prijs te verkopen waarmee verkoper en koper tevreden zijn. Die combinatie maakt het vak boeiend. Ons leven is altijd in beweging!”  
Wij zijn betrouwbaar, hebben zelf nooit gehandeld en werken altijd in opdracht voor de opdrachtgever. Wij doen één belang en dat is zijn of haar belang, al 100 jaar.”
 
 
Waarom Groeneveld Makelaars?
1.  Betrouwbaar, onafhankelijk en 100 jaar ervaring!
2.  Ook s' avonds bereikbaar op 0183-630311.
3.  Ook op zaterdag zijn bezichtigingen mogelijk.
4.  Aankoop, verkoop, taxaties, gratis waardebepaling en stille verkoop.
5.  Groot netwerk en zoekersbestand.
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring
Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring